Witam serdecznie.
Kilka dni temu dostałam wynik cytologiczny.
Niepokoi mnie on dlatego też postanowiłam zasięgnąć informacji na tym mądrym forum.
Proszę o interpretację. Zaznaczę, że jestem umówiona na jutro na test na obecność HPV DNA
i kolposkopię.
Oto on:
Obraz cytologiczny nieprawidłowy.
Nieprawidłowe komórki nabłonkowe.
Komórki nabłonka wielowarstwowego płaskiego.
Nie można wykluczyć zmiany śródpłaskonabłonkowej dużego stopnia HSIL ( ASC-H ).
Komórki gruczołowe
Atypowe / AGC /
Zalecenia: Wskazana kolposkopia i werryfikacja histopatologiczna
Uprzejmie prosimy o zwrotną informację o wyniku badania histopatologicznego po zaleconej
weryfikacji.
Dziś po badaniu kolposkopowym dostałam wynik i bardzo proszę o jego interpretację.
Dotychczasowe leczenie i wyniki patomorfologiczne.
Ocena ogólna.
Rodzaj strefy przekształceń nabłonkowych- TZ-3
Nabłonek wielowarstwowy płaski:
prawidłowy
Nabłonek wielowarstwowy płaski metaplastyczny:
otwarte cewy gruczołowe
Lokalizacja zmiany:
w obrębie strefy przekształceń
Stopień 2 (zmiany dużego stopnia) zbielenie nabłonka dużego stopnia po próbie octowej, szybkie pojawienie się zbielenia nabłonka po próbie octowej, wyniosłe poletkowanie ( mozaika).
Nie można wykluczyć zmiany śródpłaskonabłonkowej dużego stopnia HSIL ( ASC-H ).
Komórki gruczołowe
Atypowe / AGC /
Agnieszka Król napisał/a:
Stopień 2 (zmiany dużego stopnia) zbielenie nabłonka dużego stopnia po próbie octowej, szybkie pojawienie się zbielenia nabłonka po próbie octowej, wyniosłe poletkowanie ( mozaika).
Są to zmiany jeszcze przed stadium inwazyjnym nowotworu złośliwego, ale już wymagające podjęcia odpowiedniego leczenia - miejscowego usunięcia zmiany i dalszej okresowej kontroli.
Odpowiednie postępowanie powinien zaproponować lekarz, który zlecił wykonanie tych badań.
Pozdrawiam i witam Cię na forum.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Dziękuję ślicznie za odpowiedź.
Czyli mówiąc krótko jest to nowotwór złośliwy nieinwazyjny?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2025-01-17, 23:01 ] Nie. Jest w stadium przedinwazyjnym. Nie leczony rozwinie się w stadium inwazyjne.
[ Dodano: 2025-01-18, 07:35 ]
Zapomniałam pod wpływem emocji przywitać się tu na forum i jeszcze raz podziękować za odpowiedź. Mam wyznaczoną operację podczas której zostaną pobrane wycinki do badania histopatologicznego.
Dzień dobry ponownie, minęło trochę czasu od mojej ostatniej obecności tutaj.
Jestem po zabiegu abrazji i wycinkach z kanału szyjki macicy.
Przedwczoraj otrzymałam wynik histopatologiczny:
Fragmenty szyjki macicy z cechami dysplazji średniego stopnia w nabłonku paraepidermoidalnym - CIN2 ( HSIL, ICD0-8077/2
Fragmenty endocervix w stanie epidermizacji.
Bardzo proszę o interpretację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum